En sanselig kunstner med innovativ tilnærming til byutvikling.

Laura Vallenes, kunstnerisk ansvarlig i performancegruppen Loop by Laura, har skapt en bemerkelsesverdig kunstnerisk praksis som forankrer seg dypt i sanselighetens rike. Gjennom hennes arbeid utforsker hun grensene mellom stedsspesifikke performanceuttrykk og maleri, og bringer til live unike opplevelser for både deltakere og publikum.

Vallenes' kunstneriske reise tar utgangspunkt i hvordan ulike steder og omgivelser påvirker hennes sanser. Dette har ført henne til steder som Kristiansand Domkirke med forestillingen “Not just an Angel”, Eg psykiatriske sykehus med “The Whiteforest Hotel”, og Den Gamle Gaard i Setesdalen med performancen “I Am, You Are” for å nevne noen, hvor hun har skapt dypt forankrede forestillinger som speiler de unike atmosfærene på disse stedene.

I gravkjelleren under Kristiansand Domkirke. Foto: Jacob Buchard

Workshop for å engasjere ulike samfunnsgrupper i utvikling av blant annet Lagmannsholmen:

En sentral del av Vallenes' praksis er hennes evne til å ta denne sanseligheten og integrere den i workshops og samarbeid med ulike firmaer og institusjoner. Gjennom et innovativt samarbeid med arkitektbyrået AlmaEik, Kristiansand kommune og Leva Urban Design og med støtte fra Cultiva, har Vallenes skapt en spennende workshop som tar sikte på å engasjere ulike samfunnsgrupper i utviklingen av Lagmannsholmen i Kristiansand.

Workshoppene er ikke bare et sted for idédugnad og diskusjon; de er sanseopplevelser i seg selv.

Vallenes integrerer dufter og tilstedeværelse som inviterer deltakerne til å utforske, dufte og engasjere seg i prosessen på et dypere nivå. Resultatet er ikke bare et abstrakt forslag til byutvikling; det er en følelsesmessig tilknytning til området og en opplevelse av å være medskapere av sitt eget bymiljø.

«Det som er ekstra spennende med samarbeidet med Alma Eik og Leva Design er bruken av AI-genererte foto for å visualisere deltakernes ideer og forslag. Dette gir umiddelbar tilbakemelding og en følelse av eierskap blant deltakerne, da de ser sitt bidrag materialisert i digitale bilder.»

Et eksempel etter workshop hos Blå Kors, Kristiansand.

Her ser vi Humam fra kafeen Kudos hvor workshoppen ble tatt godt i mot av ungdommene. Kafe Kudos er et møtested og jobbtreningsted for ungdommer. “Vår by, våre ungdommer”.

Denne bruken av teknologi som et verktøy for å styrke deltakernes engasjement og forståelse av prosessen er et eksempel på Vallenes' innovative tilnærming til kunst og samfunnsengasjement, det siste året.

Fjoråret jobbet hun stedspesifik med utgangspunkt i Lagmannsholmen, og valgte å samarbeide med Alma Eik for å lage en VR-produksjon av prosjektet “Calma Begood”. Dette prosjektet ble også støttet av Cultiva, fylkeskommunen og Kr.sand kommune. Det blir mulighet for å se dette prosjektet senere i år.

Vallenes' arbeid viser tydelig hvordan kunst kan være en katalysator for dialog, samarbeid og engasjement i byutvikling og samfunnsprosesser. Gjennom hennes sanselige tilnærming bringes mennesker sammen, skaper unike opplevelser og bidrar til en dypere forståelse av våre omgivelser og vårt ansvar som medskapere av fremtiden.